ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ

ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ

 

Μπορεί να αφορά και το δικό μας παιδί;

Κατανοώντας τις αιτίες


Εξάρτηση και Ναρκωτικά:
Που βρίσκεται τελικά το Πρόβλημα;

 

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να απαντάμε στα κυριότερα ερωτήματα που από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι απασχολούν τους γονείς, στο φαινόμενο της χρήσης ναρκωτικών.

 

48. Πρέπει, κανείς να καταβάλλει προσπάθεια για να απευθυνθεί σε ένα ειδικό ή σε ένα συμβουλευτικό σταθμό;

Συνήθως δυσκολευόμαστε να απευθυνθούμε σε αγνώστους όταν κάτι πάει άσχημα. Η ιδέα ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας και ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα τέτοιο σταθμό, συχνά μας εμποδίζει να κάνουμε αυτό το βήμα. Είναι θετικό στοιχείο να προσπαθήσουμε κατ’ αρχήν να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Όμως, όταν τα προβλήματα ξεπερνούν τις δυνάμεις μας και η δυσκολία που νιώθουμε για να απευθυνθούμε σε κάποιον είναι πιο δυνατή από την ανάγκη για βοήθεια, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές.

Αντί επιλόγου

Η εικόνα που έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας για τα άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών συχνά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.  Η εμπειρία των συμβουλευτικών κέντρων και των θεραπευτικών κοινοτήτων δείχνει ότι η ουσιοεξάρτηση δεν είναι μία θλιβερή πραγματικότητα, ένα ατυχές γεγονός για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αλλά μάλλον ένας τρόπος αντίδρασης για τον έφηβο που νιώθει ανυπόφορη την ύπαρξή του. Οι ουσιοεξαρτήσεις είναι σύμπτωμα των αντιθέσεων που βλέπουμε και ζούμε καθημερινά στην κοινωνία μας, στον πολιτισμό μας. Για να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε το κακό, πρέπει να καταπολεμήσουμε τις γνωστές αιτίες.

Θα αντιληφθήκατε σίγουρα, κατά τη διάρκεια «των συζητήσεών» μας», ότι δεν εστιάζουμε την προσοχή μας στις ουσίες αλλά στις αιτίες που προκαλούν εξάρτηση. Γι’ αυτόν το λόγο προτείνουμε να αντικατασταθεί η έννοια της πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών με την πρόληψη των εξαρτήσεων. Η πρόληψη αρχίζει από εμάς τους ενήλικες. Αν ζούμε χωρίς να κάνουμε κατάχρηση ουσιών, αν καταφέρνουμε να χαλαρώνουμε χωρίς ηρεμιστικά χάπια και να χαιρόμαστε δίχως οινοπνευματώδη, υιοθετούμε μία στάση ζωής που μπορεί να αποτελέσει θετικό πρότυπο για τα παιδιά μας. Βέβαια, μερικές φορές τα γεγονότα μας ξεπερνούν! Και όταν δεν ξέρουμε πλέον πώς να τα καταφέρουμε, καταφεύγουμε σε προϊόντα «παρηγοριάς».

Με τα παιδιά μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά πλήθος ερωτήσεων και πολυάριθμες αγωνιώδης καταστάσεις. Συχνά, δεν ξέρουμε πλέον που τοποθετείται ο παιδαγωγικός μας ρόλος. Λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε ως γονείς να ασχοληθούμε προσωπικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων. Συναντήστε άλλους γονείς και μιλήστε μαζί για τις ανησυχίες και τους φόβους σας. Αλληλοστηριχτείτε στις δύσκολες στιγμές.Επωφεληθείτε από την εμπειρία φίλων που αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα με εσάς. Μείνετε αλληλέγγυοι απέναντι στις δυσκολίες που θα συναντήσετε σε αυτή τη κοινή προσπάθεια. Μαζί δημιουργήστε καλύτερες προϋποθέσεις για όλους.


Απλά βήματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να πει ΟΧΙ

 

ΜΙΛΗΣΤΕ με το παιδί σας για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Μπορείτε να βοηθήσετε να αλλάξουν κάποιες ιδέες που ίσως έχει το παιδί σας, ότι «όλοι πίνουν, καπνίζουν, παίρνουν ναρκωτικά».

ΜΑΘΕΤΕ να ακούτε τα παιδιά σας. Το πιο πιθανό είναι το παιδί να μιλήσει μαζί σας όταν είναι σίγουρο ότι το ακούτε με προσοχή.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ το παιδί σας να νιώθει καλά με τον εαυτό του. Το παιδί σας θα νιώθει καλά, όταν επαινείται τις προσπάθειές και τις επιτυχίες του και όταν επικρίνετε κάποια συγκεκριμένη αρνητική ενέργεια ή συμπεριφορά χωρίς να απορρίπτετε το ίδιο το παιδί.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ένα θετικό πρότυπο, ένα καλό παράδειγμα. Οι δικές σας συνήθειες και στάσεις μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ιδέες του παιδιού σας για το αλκοόλ, τον καπνό, τα ναρκωτικά.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις πιέσεις «των φίλων». Ένα παιδί που έχει μάθει να λέει πάντα «ναι» για να μη δυσαρεστεί τους άλλους, μπορεί να χρειάζεται «την ενθάρρυνσή σας» για να αντισταθεί στις πιέσεις.

ΜΑΘΕΤΕ τι να κάνετε, αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ζητήστε βοήθεια. Απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους φορείς.

 

Η Επιστημονική Ομάδα
του Κέντρου Πρόληψης και Ενημέρωσης
Κατά των Ναρκωτικών Ν. Έβρου

 

Ενημερωτικά Φυλλάδια

Λόγια ψυχής

Βρείτε μας στα Social Media

Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ